VKC Essentials‎ > ‎

VKC Grunnleggende informasjon

Updated by Diddi Cazelet on 20 April 2010

Velkommen til VKC® (Virtual Kennel Club), og gratulerer med din nye VKC hund. Hensikten med dette dokumentet er å lære deg de grunnleggende tingene du trenger å vite for å bli kjent med din hund, og kunne komme i gang og ha det gøy med den.

VKC hunder er fysiske objekter i Second Life (SL). Dette betyr at de adlyder de fysiske lover i spillet. De hopper og løper langs bakken. Du vil merke det hvis de løper på deg. De adlyder direkte kommandoer (som regel) og vil også agere på egen hånd. De er nysgjerrige og vil forholde seg til ting og mennesker rundt seg. Etter som du trener dem, vil de utvikle sin egen unike personlighet.

Når du mottar din hund, vær snill å IKKE åpne dens innhold slik du vil gjøre med en boks med klær. Gjør du det, vil du ødelegge den. Hunden er klar til bruk i det øyeblikket du ser den foran deg.

     Rettighetene på VKC hundene er No Copy (ingen kopi), No Modify (ingen modifisering) og No Transfer (ingen videresending). Dersom du ønsker å gi en i gave, vennligst besøk VKC Marketplace Store (VKCs butikk på markedsplassen) eller benytt en av Gift Vendorene som står i VKC hundeparkene.

     Hvis du mister din hund, finner du instruksjoner på hvordan du skal få den tilbake i slutten av dette dokumentet.

Lek med din hund, lær den nye triks og se den endre og utvikle seg etter som den lærer. Først og fremst, ha det GØY!

Kom i gang

Når du kjøper en VKC hund, vil dens navn være Pup. Det første du gjør, er å gi den et ordentlig navn. Kommandoen du bruker er — pup name <nyttnavn>

For eksempel:

pup name Fido

I denne manualen vil vi late som din hund heter Fido og er en gutt.

Basis kommandoer

Når de er nye, kan alle VKC hunder de samme kommandoene. Noen få raser kan noen ekstra kommandoer, se under. Hundene forstår basis kommandoene kun på engelsk. Her er en oversikt med forklaringer på hva de gjør:

Fido sit sitter
Fido stand stå
Fido down ligg ned
Fido rest legge seg og hvile med hodet på labbene
Fido bang spill død
Fido beg sitter med forlabbene opp i luften, som å tigge eller be
Fido bellyup ligger på ryggen med alle labbene i været
Fido shake gi labb
Fido come innkalling, kommer til den personen som ropte
Fido wander velg et tilfeldig objekt eller person og gå og se på den/det/
Fido wag logrer med halen
Fido speak bjeff, gi hals
Fido howl ule som en ulv
Fido sniff senker hodet og lager sniffelyd
Fido go gå til den person eller ting som kommandogiver navngir
For eksempel, Fido go Blu — Fido går til en person som heter Blu
Fido run løper til den ting eller person som du navngir
For eksempel, Fido run stol — Fido løper til et aktivt objekt som heter stol
Fido on plasserer seg veldig nært den ting eller person du navngir
For eksempel, Fido on seng — Fido går til et aktivt objekt som heter seng, og stiller seg på det
Fido greet går til den ting eller person du navngir og sniffer høflig
For eksempel, Fido greet Sandry — Fido går til en person som heter Sandry, og sniffer som en høflig hilsen
Fido heel følge eier — kun hundens eier (eller venn) kan bruke denne kommandoen
Fido follow følger den ting eller person du navngir - kun hundens eier eller venn kan gi denne kommandoen
For eksempel, Fido follow bunny — hvis han kan se den, vil Fido følge bunnyen (harepusen) helt til du gir ham ny kommando
Fido help lister opp i chat de instinkter, triks og markeringer som hunden kjenner
Fido manual gir en link til VKC Dog Owner's Manual. Den komplette manualen er kun tilgjengelig på engelsk.

Du kan også koble kommandoene sammen. For eksempel:

Fido go Blu speak sit Fido går til en person som heter Blu, bjeffer og setter seg.
Fido come wag sit Fido kommer til deg, logrer og setter seg.

Active, Passive, Settle, og Roam

Dette er viktige og nyttige kommandoer som vil hjelpe til å gjøre din hunds adferd mer interessant, og hindre at den blir borte.

Fido active

Active betyr at Fido vil være aktiv og selv velge en tilfeldig adferd fra den listen av triks som han kan. Det betyr også at han vil være på utkikk etter interessante mennesker eller ting å hilse på eller lukte på. Noen ganger ser han ting som er langt unna eller høyt oppe, og vil løpe av gårde for å undersøke. Det kan by på problemer dersom Fido løper inn på naboens eiendom hvor scripts (programmer) ikke er tillatt, fordi han vil ikke være i stand til å gjøre noe. Selv om du roper på ham for å få ham tilbake, vil han ikke være i stand til å lyde deg.

Når Fido er aktiv kan du bruke kommandoene good og bad for å vise ham hvilke av hans adferder du liker eller misliker. For eksempel, hvis Fido kommer løpende til deg når du logger inn eller når du kommer hjem, si “Fido good,” og han vil lære at du liker når han gjør det. Alternativt, hvis Fido sitter og uler hele natten og holder deg våken, kan du si "Fido bad" rett etter at han uler. Han vil da lære at dette ikke er en lur ting å gjøre. Det tar litt tid før han lærer "good" og "bad", så ikke bli overrasket dersom du må gjenta det noen ganger før du ser resultater.

Fido passive

Passive betyr at Fido vil være veldig stille (passiv) og ikke gjøre noe før du forteller ham hva du vil han skal gjøre. Passive er det motsatte av active.

Fido settle

Settle betyr at Fido vil holde seg på samme tomt (parcel) hvor du gir ham kommandoen. Med en kombinasjon av active og settle vil Fido være i stand til å løpe rundt på tomtem (parcel) og kose seg, men han vil ikke kunne krysse tomtegrensene.

Fido roam

Dette frigjør settle kommandoen, og Fido kan krysse tomtegrensene på hele simmen.

Lære nye triks

Et enkelt eksempel

Noe av det morsomme ved å eie en VKC hund, er muligheten til å lære den nye spesialtilpassede triks. Her er et veldig enkelt eksempel for å få deg i gang:

Fido learn vinke stand wait .2 sit wait .2 shake wait .2 beg wait .2 shake wait .2 sit

Nå vil vi forklare hva dette betyr. Learn er en spesiall kommando. Når du sier Fido learn <navn> <sekvens>, vil han vite at det første du sier etter ordet learn, vil være navnet på trikset, og at alt som kommer etter det — <sekvens> delen — er en rekke kommandoer som tilsammen utgjør det nye trikset. Selve triksnavnet kan være på hvilket språk som helst.

I eksempelet over vil "vinke" være navnet på det nye trikset, og alt fra og med ordet stand er kommandoer som Fido vil gjøre når han utfører dette trikset.

Du vil legge merke til wait kommandoene i trikset. De utgjør en aldri så liten pause før neste handling. Wait må etterfølges av en tidsangivelse - tiden i sekunder som pausen skal vare før overgangen til neste handling. I eksempelet benyttes "wait .2" Dette betyr at hunden vil pause i 0,2 sekunder. Du kan benytte hele eller deler av sekunder i wait kommandoen for å finetune pausene du ønsker i trikset ditt. "Wait 2" er vent i 2 sekunder, mens "wait .2" er vent i 0,2 sek.

Leke triks eksempel

Det er en enkel leke som er gratis tilgjengelig for VKC hundene, kalt redball (rød ball). Hvis du ikke har en redball, be hvilken som helst VKC Proven Trainer (godkjente VKC trenere) om å gi deg en, eller gå til en av VKC hundeparkene for å hente en gratis. For å leke med redball, legg den på bakken og si:

Fido fetch

Fido vil gå bort til den røde ballen, ta den opp og komme tilbake til deg og slippe den.

Fetch kommandoen er spesiell fordi den bare virker med den røde ballen (redball). Hvis du har leker du eller andre har laget selv, må du lære Fido et spesialtilpasset triks slik at han kan leke med den andre leken.

La oss late som du har en leke kalt tyggeben, og du ønsker å få Fido til å hente den. Slik gjør du det:

Fido go tyggeben sniff take tyggeben come wag drop tyggeben

Det blir fryktlig mye skriving hver gang du ønsker at Fido skal hente tyggebenet. La oss gjøre det om til et triks:

Fido learn lektyggeben go tyggeben sniff take tyggeben come wag drop tyggeben

Alt du trenger å si nå er: Fido lektyggeben og, forutsatt at han kan se hvor tyggebenet er, vil han leke med det.

Marks

Et mark er som et SL landemerke (LM), men for hunder. Hvis Fido står på et spesielt sted, kanskje ved peisen i huset ditt, kan du si:

Fido mark peis

Fido vil da lage et merke (lagrer et LM i sin hukommelse) og når du f.eks sier:

Fido go peis down

vil Fido gå bort til peisen og legge seg ned.

Triks med Marks

Mange lager senger for VKC hundene, og mange eiere spør hvordan de kan få sine hunder til å legge seg i dem. Slik gjør du det:

Sett sengen der du ønsker den skal være. Det er viktig å finne riktig plassering med en gang, for om du forandrer den senere, må du gjenta hele prosessen en gang til.

Sett Fido på sengen. Når du underviser din hund, er det best å sette den i passive modus først, slik at han ikke blir oppspilt og begynner å løpe rundt. Det enkleste er å sette Fido på sengen ved å bruke SL Edit verktøyer. Høyreklikk hunden din og velg Edit. Bruk så pilene til å plassere ham der han skal være. Lukk Edit-vinduet når han er på plass. Deretter sier du:

Fido mark seng (Dette lager Fidos markering av sengens posisjon)

Kall Fido til deg og si:

Fido on seng sniff wag down

Fido vil rolig gå over til sengen og stille seg på den, sniffe på den, logre og legge seg. Det kan lønne seg å øve litt noen ganger, og kanskje vil du legge til noen wait kommandoer mellom noen av aksjonene. Når du har perfeksjonert trikset, kan du lære det som et spesialtilpasset triks:

Fido learn sove on seng sniff wait .2 wag wait .3 down

VKC hundeklinikken (VKC Dog Clinic)

Selv om vi gjør vårt beste, vil ting av og til gå galt. VKC hunder blir skadet og stopper å fungere, eller de forsvinner og du kan rett og slett ikke finne dem. Hvis dette skjer - ingen grunn til bekymring! Kom til en av våre mange VKC hundeklinikker (VKC Dog Clinic) og få hunden tilbake. Det fungerer slik: Gå bort til hundeklinikken og si "claim". For eksempel:

claim fido

Din hund vil ankomme i ditt inventar i Object-folderen under rasenavnet (f.eks Chihuahua). I det du rezzer ham (tar ham ut av inventaret og setter ham på bakken), vil han automatisk endre til sitt virkelige navn og huske alle triks, markeringer og minner. Når du senere tar ham tilbake til ditt inventar, vil han gå til din Object-folder under sitt eget navn.

Når du henter din hund fra hundeklinikken, er det ikke som om du kjøpte ham på nytt. Det er din hund som kommer tilbake til deg - med dens egen hukommelse og alle triks og markeringer som du har lært den.

American and English flag; link to English version of this page

Nederlandse vlag; link naar de Nederlandse versie van deze pagina

Bandera española; enlace a la versión española de esta página

Bandera de México, enlace a la versión española de esta página

Flag Português; link para versão em Português da página

Bandeira brasileira; link para versão em Português da página

Italiano bandiera; link alla versione italiana di questa pagina

Drapeau français; lien vers la version française de cette page

Deutsch Flagge; Link zur deutschen Version dieser Seite

日本語フラグは、このページの日本語版へのリンク